alarmپنجشنبه 23 مرداد 1399 - 21:50

Thursday 13 August 2020 - 21:50alarm

alarmالخميس 23 ذو الحجة 1441 - 21:50

سخنرانی اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در دومین همایش بین المللی شورورزی

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: دومین همایش بین المللی شورورزی با شرکت متخصصین و آگاهان این حوزه در تاریخ 25 تیر ماه جاری به صورت هم زمان در سالن کنفرانس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تهران و مرکز ملی تحقیقات شوری یزد به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.

alarmسه شنبه 31 تیر 1399 - 09:19 comment0 remove_red_eye88



به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: دومین همایش بین المللی شورورزی با شرکت متخصصین و آگاهان این حوزه در تاریخ 25 تیر ماه جاری به صورت هم زمان در سالن کنفرانس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تهران و مرکز ملی تحقیقات شوری یزد به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.

تنوع بخشی به محصولات کشاورزی به منظور ارتقاء امنیت غذایی، بررسی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی سامانه های شورورزی، معرفی تجارب، فناوری ها و الگوهای موفق شورورزی در ایران و جهان از اهداف این همایش بود.

در این همایش دکتر آقاشاهی عضو هیات علمی و رئیس بخش تحقیقات تغذیه و دکتر پاپی عضو هیات علمی بخش مدیریت پرورش و تولید مثل دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور سخنرانی هایی ارائه کردند.


در این همایش دکتر پاپی سخنرانی خود را تحت عنوان "اثر بقایای سالیکورنیا بر مصرف اختیاری و قابلیت هضم خوراک گوسفند" ارائه نمود.

ایشان در بخشی از سخنان خود یادآور شد: کمبود منابع خوراک دام، به ویژه منابع علوفه ای به عنوان یکی از عوامل محدود کننده در دامپروري کشور محسوب مي شود. هم اکنون گیاهانی که در کشور به منظور تولید علوفه کشت می شوند مانند ذرت، سورگوم، یونجه، شبدر و سایر نباتات علوفه ای، اگرچه از نظر میزان تولید دارای عملکرد قابل قبولی هستند ولی برای رشد و نمو نیاز به منابع آب شیرین مانند آب چشمه، قنات، چاه و یا رودخانه ها دارند، درجه تحمل آنها به شوری پایین است و نتایج گزارش شده نشان می دهد که کشت این گیاهان با آب شور سبب کاهش عملکرد شده است. 

دکتر پاپی خاطر نشان کرد: در این زمینه باید به فکر راهکارهای برون رفت از معضل کمبود خوراک دام در کشور بود. 

وی در خصوص راهکارهای این موضوع یادآور شد: یکی از راهکارها استفاده از گیاهان شورزیست می باشد که می توانند با منابع آب شور مانند آب دریا، آبیاری شده و همچنین در خاک های شور کشور رشد کرده و به عنوان خوراک دام، جایگزین بخشی از علوفه جیره مورد نیاز دام های نشخوارکننده شوند.  

طی سال های اخیر گیاهانی که استعداد رشد در محیط شور را دارا هستند مورد توجه قرار گرفته اند که از آن جمله می توان به گیاه Salicornia اشاره نمود. این گیاه یک جنس از گیاهان غیرچوبی و یکساله خانواده اسفناجیان  بوده که به صورت گیاه علفی با ساقه های آبدار و گوشتی است و به طور طبیعی در سواحل دریا و حاشیه مانداب های شور رشد می کند. در مناطقی مانند دریاچه ارومیه، قم، باتلاق گاوخونی، سواحل خلیج فارس تا دریای عمان، خراسان جنوبی و بخشی از گرگان وجود دارد. بر همین اساس یک پروژه مشترک بین موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشور با هدف اثر استفاده از بقایای سالیکورنیا بر مصرف اختیاری و قابلیت هضم خوراک گوسفند انجام شد. 

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در خصوص نتایج این پروژه گفت: با افزایش سطح بقایای سالیکورنیا در جیره، میزان آب مصرفی افزایش یافت ولی میزان ماده خشک مصرفی، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف حاصل از شوینده خنثی و الیاف حاصل از شوینده اسیدی تحت تأثیر قرار نگرفت. افزودن بقایای سالیکورنیا به جیره اثری بر قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و الیاف حاصل از شوینده خنثی نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده می­ توان نتیجه گرفت که افزودن بقایای سالیکورنیا آبیاری شده با آب دریا به جیره گوسفند تا سطح 21 درصد ماده خشک، بدون ایجاد محدودیت امکان­پذیر است. 


سخنرانی دکتر آقاشاهی تحت عنوان "باز مهندسی ادبیات بیان تولید در اقلام علوفه ای و گذری بر عوامل ضد تغذیه ای در گیاهان" ارایه گردید.

ایشان در بخشی از سخنان خود یادآور شد: آنچه امروزه در سطوح مختلف بیان عملکرد در مجامع رسمی و حتی علمی در خصوص اقلام علوفه ای به کار برده می شود کاملا کمی بوده و کیفیت به رغم ارزش بالای آن نادیده گرفته می شود، این اشتباه از ساده ترین سطح یعنی عدم بیان درصد ماده خشک علوفه تا سطوح بالاتر یعنی عدم توجه به منشأ ازت اندازه گیری شده مصداق دارد. به عبارتی میزان عملکرد تن در هکتار بیان می شود در حالی که میزان ماده خشک علوفه ها در مراحل مختلف برداشت از 10 تا 35 و در مورد مواد خشبی تا 80 درصد متغیر است. همین بیان اشتباه سبب خسارت های فراوانی در هدر رفت منابع آب و خاک در کشور شده و ضروری است در سطوح اصلاح گردد.

ایشان یادآور شد: به جای بیان عملکرد تن در هکتار، باید بیان شود که چه میزان انرژی قابل متابولیسم و چند کیلو پروتئین در هر هکتار در ارقام مختلف علوفه تولید می شود. حتی در مورد اقلام با پروتئین بالا نوع نیتروژن پروتئینی و غیر پروتئینی هم مشخص شود تا بتوان اثرات سوء ناشی از مصرف بی رویه منابع ازتی را مشخص کرد و بیش از این منابع را آلوده و هدر ندهیم. به عنوان نمونه در مورد علوفه یونجه میزان افت کمی محصول از نظر عددی از مزرعه تا مصرف دام عدد قابل توجهی نیست و در حد 4 الی 5 درصد است اما از بعد اقتصادی معادل یک سوم کل کنجاله سویای مصرفی برای تولید شیر از مزرعه تا محل مصرف هدر می رود. 

دکتر آقاشاهی افزود: در مورد گیاهان شورزی که بیان کمی، این عدد را مشخص نمی کند حساس تر می شود چرا که عوامل ضد تغذیه ای در این گیاهان وجود دارد. بیان میزان تولید تن در هکتار بسیار گمراه کننده است. برای مثال میزان خاکستر موجود در برخی گونه های گیاهی تا 40 درصد هم می رسد که در چنین شرایطی به عنوان علوفه قابل استفاده نیستند. افزون بر این چون ارزش غذایی ترکیبی از مواد مغذی موجود و میزان مصرف شده توسط دام است، توجه به ترکیبات شیمیایی به صورت محض، نمی تواند شاخص خوبی برای ارزش غذایی علوفه ها باشد این موضوع نه تنها در مورد علوفه ها، بلکه در مورد غلات هم صادق است.

وی یادآورشد: به عنوان نمونه 3 نوع غله با درصد کربوهیدرات و نشاسته مساوی الزاماً دارای انرژی زایی مشابه نیستند چرا که ساختار نشاسته موجود در دانه ها بر میزان انرژی زایی بسیار موثر است.

در مجموع برای بیان عملکرد ارقام گیاهی و حتی دانه ها اعم از شورزی یا غیر شورزی توجه به موضوع کیفیت و اجرای آن و همینطور در مورد علوفه ها بیان ارزش بر مبنای میزان مصرف بسیار ضروری است.


   روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور









fiber_new22 مرداد 1399: نشست مشترک رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با مسئولان مرکز تحقیقات اصفهان fiber_new22 مرداد 1399: برگزاری گردهمایی مجازی اعضای هیات علمی جدید در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور fiber_new21 مرداد 1399: راه اندازی بخش تشخیص ژن دوقلوزایی گوسفند در کرج fiber_new19 مرداد 1399: بررسی ظرفیت های موجود برای توسعه و تجاری سازی فناوری ها در گردهمایی مجازی روسای بخش های علوم دامی fiber_new19 مرداد 1399: در حکمی از سوی دکتر خاوازی وزیر جهاد کشاورزی علیمراد سرافرازی به سمت سرپرست مركز روابط عمومی و امور بین‌الملل وزارت جهاد كشاورزی منصوب شد
location_onکرج، سه راه رجائی شهر، خیابان شهید بهشتی، روبروی دهقان ویلای اول، کد پستی: 3146618361
منوی سیستم close
vpn_key پنل مدیریتی keyboard_arrow_down
group سامانه کاربران keyboard_arrow_down
school سامانه پرسنل keyboard_arrow_down
close

انتقادات و پیشنهادات

لطفا انتقادات و پیشنهادات خود را در قالب فرم زیر تکمیل و ارسال فرمایید.