alarmجمعه 14 آذر 1399 - 08:45

Friday 4 December 2020 - 08:45alarm

alarmالجمعة 18 رَبيع الثاني 1442 - 08:45

دستاوردها

مهمترين دستاوردهاي مؤسسه تحقيقات علوم دامي كشور


فعاليتهاي پژوهشي مؤسسه تحقيقات علوم دامي كشور كه در راستاي خودكفايي كشور و توسعه پايدار دامپروري مي باشد از لحاظ كمي و كيفي در حال گسترش و توسعه بوده و تاكنون دستاوردهاي ارزشمندي براي جانعه علمي كشور به ارمغان آورده است. با توجه به تفكيك حيطه فعاليتهاي پژوهشي بخشهاي مختلف مؤسسه، دستاوردهاي هر بخش به تفكيك ارائه مي شود.


1- تعيين تركيبات و ارزش غذايي منابع خوراك دام و طيور موجود در كشور


بهره برداري از استعداد ژنتيكي و توان توليدي دام و طيور مستلزم تهيه وتنظيم جيره غذايي متناسب با نيازهاي غذايي دام درحالات مختلف فيزيولوژيك است، كه تنظيم يك جيره متناسب نيز خود مستلزم دردسترس بودن مواد غذايي مناسب، در دسترس بودن اطلاعات مربوط به تركيبات شيميايي ومواد مغذي تشكيل دهندة آنها است. درايران بدليل دردسترس نبودن جداول مرجع معرفي تركيبات شيميايي وارزش غذايي انواع خوارك ها، براي تنظيم جيره از جداول مبناي خارجي استفاده مي گردد. با درك نياز به داشتن چنين مرجعي بالغ بر800 طرح تحقيقاتي در دو دهه گذشته در مؤسسه تحقيقات علوم دامي و مراكز تحقيقات استان ها انجام شده كه كلية اطلاعات مربوط به تركيبات شيميايي و مواد مغذي 172 نوع بقايا ي گياهي بخش كشاورزي و صنايع تبديلي غذايي شناسايي و تعيين گرديد و علاوه بر آن كليه داده هاي مربوط به آناليز خوراك دام در تمام آزمايشگاه هاي تغذيه دام وابسته به مراكز تحقيقاتي كشور در طول20 سال گذشته جمع آوري، تحليل و در قالب كتاب جداول تركيبات شيميايي منابع خوراك دام وطيور ايران تنظيم و چاپ و ارائه گرديده است. استفاده از جداول تركيبات شيميايي و ارزش غذايي منابع خوارك دام موجود در كشور مي تواند گام بزرگي در بهبود بهره وري ازمنابع را به دنبال داشته باشد.



2- توليد بلوك كامل خوراک براي دام ها با غني سازي بقاياي مزارع، باغات و محصولات كشاورزي

توليد بلوك هاي كامل خوراك دام يكي از راهكارهاي كاربرد بهينه بقاياي كشاورزي براي مديريت منابع غذايي و توليد غذايي مي باشد. پس ماندهای زراعی از لحاظ میزان مواد مغذي فقير بوده و قابلیت هضم و خوش خوراکی پايينی دارند و بايد با استفاده از فنآوری های توصيه شده توسط پژوهشگران علوم دامي غني سازي گردند. تا به صورت يك خوراك كامل براي انواع دام قابل استفاده گردند. اين بلوک ها حدود 16 کيلو گرم وزن داشته و نياز های غذايی روزانه يک راس گاو با توليد 15 کيلوگرم شير را تامين کند. با بكار گيري فناوري معرفي شده توسط محققان علوم دامي و غني سازي و عمل آوري اين بقاياي كشاورزي سالانه ميليارد ها ريال در مصرف علوفه در كشور صرفه جويي مي گردد


3- فناوري كاربرد 2 ميليون تن (پيت و باگاس) بقاياي كارخانجات توليد شكرو سرشاخه نيشكر به اشكال مختلف در تغذيه نشخوار كنندگان

اين فناوري ضمن كاهش شديد آلودگي هاي محيط زيست توانسته است پسماندهاي بسيار باارزش مزارع نيشكر و كمارخانه هاي توليد شكر را به خوراك با كيفيت براي انواع دام سبك و سنگين تبديل نمايد.


4- فناوري تبديل 2 ميليون تن ضايعات ميادين ميوه و تره بار در كشور به خوراك دام

محققان موسسه تحقيقات علوم دامي كشور با انجام تحقيقات و ارائه فناوري مناسب از ضايعات ميادين ميوه و تره بار خوراك دام تهيه نمودند و با همكاري شهرداري تهران اقدام به طراحي و ايجاد كارخانه تبديل اين ضايعات به خوراك نموده اند.


مقدار توليد ضايعات ميوه و تره باردر ميادين و بازارهاي روز كشور حدود دوميليون تن ضايعات مي باشد. اين مقدار ضايعات معادل بيش از 25 هزار تن خوراك دام بوده كه در صورت تبديل نيمي از آن به خوراك دام ساليانه از هدر رفت بيش از600 ميليارد ريال جلوگيري خواهد شد. خوراك تهيه شده از بقاياي ميوه و سبزيجات داراي ارزش غذایی معادل يونجه بوده و به علت داشتن تنوع سبب ايجاد تعادل و توازن مواد معدني و اسيد هاي آمينه در جيره غذايي دام گرديده و به عنوان يک ماده خوراكي، جايگزين خوبي براي يونجه يا ساير علوفه ها در تغذيه دام مي باشد. مزاياي اين فناوري عبارتست از:


1- جلوگيري ازآلودگي آب ناشي از نفوذ شيرابه حاصل بقاياي دفن شده به آب هاي سطحي

2- پيشگيري از جريان يافتن شيرابه ها به زمين هاي اطراف و نفوذ به سفره هاي آب هاي زير زميني وبروز آلودگي هاي زيست محيطي ايجاد اشتغال در فرايند توليد و تامين خوراک دام وكاهش نياز به علوفه خوراك دام كشور

3- جلوگيري از تجمع حيوانات و حشرات موذي ناشي در محيط

4- صرفه جويي در هزينه هاي حمل و نقل و معدوم نمودن ضايعات وکاهش هزينه تغذيه در دامداري

5- كاربرد زئولیت در تغذیه طیور: براي افزایش تولید حدود 53 هزار تن تخم مرغ ، 90 هزار تن گوشت مرغ و صرفه جوئی در مصرف دان به میزان حدود 198000 تن در سال.

6- تولید اولین اسفنج پروژسترون واژینالمجهز به اپلیکاتور یکبار مصرف استریل (ویژه گوسفند، بز و سایر نشخوارکنندگان کوچک) با همکاری بخش خصوصی

7- طرح اصلاح نژاد زنبورعسل و توليد ملكه هاي اصلاح شده براي داشتن زنبورستان هايي باكلني هاي با صفات مطلوب توليد عسل، رفتار تهاجمي مطلوب و بالا بردن رشد جمعيت آن دركشور، اجرا شده است. بر اساس مقايسه هاي انجام شده ملكه هاي حاصل از طرح به طور معني داري از نظر صفات رفتار دفاعي و رفتار بچه دهي بر ملكه هاي شاهد برتري دارند و از نظر صفت توليد عسل نيز برتر از ملكه هاي شاهد مي باشند كه با تثبيت اين صفات مي توان عملكرد كلني هاي زنبور عسل را افزايش داد.





fiber_new1 آذر 1399: تولید کلیپ آموزشی 'یک کارشناس یک پیام" برای برنامه رویش سیما در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور fiber_new28 آبان 1399: تقدیر از دکتر علیزاده قمصری در مراسم بزرگداشت هفته کتاب وزارت جهاد کشاورزی fiber_new27 آبان 1399: اجرای برنامه یاوران تولید با نام بررسی چالش پرورش گوسفند افشاری در شهرستان خدابنده استان زنجان fiber_new27 آبان 1399: برگزاری روز مزرعه اصول تثبیت ژن چندقلوزایی در گله های گوسفند افشاری در شهرستان ماهنشان استان زنجان fiber_new21 آبان 1399: بررسی راهکارهای محرومیت‌زدایی در منطقه سیستان با مشارکت موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و آستان قدس رضوی
location_onکرج، سه راه رجائی شهر، خیابان شهید بهشتی، روبروی دهقان ویلای اول، کد پستی: 3146618361
منوی سیستم close
vpn_key پنل مدیریتی keyboard_arrow_down
group سامانه کاربران keyboard_arrow_down
school سامانه پرسنل keyboard_arrow_down
close

انتقادات و پیشنهادات

لطفا انتقادات و پیشنهادات خود را در قالب فرم زیر تکمیل و ارسال فرمایید.